maanantai 30. marraskuuta 2009

Rehvakkuuskrapula

Olin kai vähän yliväsy (liikaa töitä, liian vähän unta) tänään töissä ja heitin sellaisen rehvakkaamman puoleisen puolitoistatuntisen. Yritän pitää tuota puolta vähän piilossa, koska ääh, silloin tuppaa menemään överiksi. Yleensä kai menee överiksi hyvällä tavalla, mutta välillä menee höpös-överiksi. En ole varma kumpaan kategoriaan tämänpäiväinen meni. On kauhee morkkis, kun riistäydyin normikontrollista. Mulle on niin tärkeää pitää huoli siitä, että pysyn hillittynä ja hallittuna ammatissani.

Onko olemassa mitään ammattia, missä voi olla huoletta oma itsensä vai liittyykö useimpiin ammatteihin jokin ammattirooli? Tai onko olemassa ammatteja, joissa saa tehdä itsestään rehvakkaasti pellen ja on silti uskottava? Varmasti kaikissa ammateissa pitää näyttää itsestään enemmän tiettyjä piirteitä kuin toisia, mutta mikä on vielä normaalia itsekontrollia?

Viimeksi oli toukokuussa 2009 tällainen repsahdus reteeseen käytökseen tilanteessa, johon se ei ihan sopinut. Onneksi paikalla sattui olemaan ihmisiä, jotka osasi nähdä sen mikä on asiaa ja sen mikä on hirtehistä suhtautumista ihan samaan asiaan. Mie kun voin pistää ihan läskiksi just sen asian, johon suhtaudun suurimmalla intohimolla ja vakavuudella. Ja tarkoitan silloin joka sanaa ihan tosissaan huvittuneena.

Kun osaisi oikeassa paikassa päästää tuon valloilleen vaan kun ei, se karkaa yhtäkkiä äkkiarvaamatta valloilleen. ja kun se mopo lähtee, niin en osaa lopettaa. Huomaan, että suu käy ja päässä toinen ääni sanoo, että jaahas here we go again, joy the ride.

Tai hei, nyt kun tarkemmin ajattelen. Aiemmassa työssä rutinoituneita sisältöjä opettaessa mulla oli aika hyvä balanssi tuota rehvakasta huumoria ja vakavaa asiaa. Ja se yhdistelmä tuntui toimivan opiskelijoille. Ja siinäkin työssä ruli samanlaisia ylilyöntejä alkuaikoina, kun kokonaisuus oli uusi. Tästähän näyttää nousevan kaava: Kun on liikaa uutta hallittavaa kerralla, niin heilahtelen rehvakkuuden ja tosikkuuden laidasta laitaan. Kun asian hallinta paranee, rehvakkuuden ja tosikkouden annostelukin on hallittua ja kontrolloitua.

Sitä tämä taas kerran taitaa olla - oman toiminnan ohjauksen vaikeutta. Voiman säätelyn häiriötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti